verschillende soorten scheermessen, open scheermes, Slantbar safety razor, Mach3 scheermes, safety razor en het barbermes/ shavette

n 1972 introduceerde Gillette® het Trac II® scheermes. Dit was het eerste cartridge scheersysteem en sindsdien zijn dit soort systemen razend populair. Het zijn makkelijke scheermessen in gebruik en je scheert je razendsnel. Toch zijn dit soort messen vaak niet comfortabel in gebruik en zorgen voor een geïrriteerde huid. Veel mannen ervaren hun scheerbeurt hierdoor als een noodzakelijk kwaad. Dat is gelukkig nergens voor nodig. In dit blog geven we je meer informatie over de verschillende soorten scheermessen.

WAAROM JE BETER KUNT KIEZEN VOOR EEN ANDER SCHEERMES

Multi messystemen, zoals Gillette® Mach3® en Wilkinson Sword® Hydro®, raken snel verstopt met losse haartjes. Dit zorgt ervoor dat de scheermessen snel bot worden. Hierdoor worden de baardharen los getrokken in plaats van gesneden. Dit zorgt voor irritatie, een schrale huid en een branderig gevoel.

Ook zijn multi messystemen erg duur in gebruik. Een enkel mesje kost meestal meer dan €1. Een verwisselbaar mesje van een safety razor heb je al vanaf €0,25. Omdat de messen ongeveer even lang gebruikt kunnen worden heb je hiermee een forse besparing.

Neem meer tijd voor je scheerbeurt. Dit werkt ontspannend en geeft een voldaan, fris en uitgerust gevoel.

SAFETY RAZOR

De safety razor lijkt het meest op de multi messystemen. Dit scheermes is makkelijk in gebruik en het is makkelijk om hiermee te leren scheren.

Safety razors maken gebruik van een verwisselbaar scheerblad met twee snijkanten. Door het gebogen ontwerp met open zijkanten worden de haren en de scheerzeep goed afgevoerd. Hierdoor zal het scheermes niet verstopt raken.

Er zijn verschillende koppen. Hieronder zetten we de verschillende soorten op een rij.

GESLOTEN KAM

  Bij een gesloten kam zit het scheermesje goed beschermd tussen de boven- en onderplaat. Hierdoor is deze kam vergevingsgezind en scheert mild. Een scheermes met gesloten kam is ideaal voor iedereen met lichte tot normale baardgroei en bij uitstek geschikt voor de beginnende gebruiker.

OPEN KAM

  Bij een open kam is de ruimte tussen de tanden in de onderplaat open. Ook is de ruimte tussen het mesje en de platen groter dan bij een gesloten kam. Hierdoor is deze kam minder vergevingsgezind en scheert agressief. Een scheermes met open kam is ideaal voor iedereen met zware baardgroei.

SLANTBAR

  De scheerkop van een slantbar safety razor is getordeerd, ofwel gedraaid. Hierdoor zit het scheermesje niet recht in deze kop, maar onder een hoek. Hierdoor gaat het scheermes makkelijker met de rondingen van je gezicht en je kaaklijn mee. Ook verdeel je de druk tijdens het scheren, waardoor jenog meer een snijdende beweging maakt.

Een slantbar safety razor is verkrijgbaar met een gesloten en open kam. Door het design is dit soort kop iets agressiever dan de rechte variant.

OPEN SCHEERMES

Het open scheermes werd populair in de 17e eeuw. Hoewel de kunst van het klassieke scheren helaas bijna is verdwenen wordt dit type scheermes nog gebruikt door de echte liefhebber. Het is ook een milieuvriendelijk alternatief voor de andere scheermethoden.

Het scheermes dient voor iedere scheerbeurt geslepen en gepolijst te worden. Dit type mes heeft dus veel aandacht nodig. Je kunt hiermee wel het meest gladde resultaat behalen. De extra tijd die je besteed aan het scheren met een open scheermes werkt ontspannend en is een echt rustpunt in je dag.

De breedte van een open scheermes wordt uitgedrukt in achtsten van een inch. De meeste messen zijn 5/8″ (1,8 centimeter) breed. Bij een zwaardere baardgroei kun je kiezen voor een breder mes. De beste breedte van je mes is voornamelijk een persoonlijke voorkeur.

BARBERMES

Het barbermes (ook wel een Shavette genoemd) is een scheermes met het uiterlijk van een open scheermes. Het mesje is echter verwisselbaar. Je hebt hiermee dus het gemak van een safety razor.

Barbermessen hebben wel een hogere leercurve dan een safety razor. Doordat je het mes zelf in een hoek op de huid plaatst heb je meer controle over hoe agressief en glad je scheert.
Doordat je bij het gebruik van een barbermes beter zicht hebt op je huid zijn deze ook erg geschikt voor het bijwerken van bakkebaarden of het afwerken van de contouren van je baard.

Welk scheermes heeft jouw voorkeur? We horen graag van je!

Scheermes