Irritatie na het scheren, hoe voorkom je dit?

Iedere man heeft wel eens last van irritatie na het scheren. Soms zijn het vlekken of een pijnlijk gevoel, maar regelmatig ook rode bulten op de huid. We noemen dit razorburn. Voor veel mannen de reden om het scheren waar mogelijk over te slaan. Dat is gelukkig helemaal niet nodig. Met de juiste kennis en handvaten kun je razorburn voorkomen en elke dag fris geschoren voor de dag komen. Zonder huidirritatie. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

 Het begint met een goede voorbereiding

Wat we vaak vergeten is dat scheren niet alleen iets doet met je haar. Je gaat met een scherp mes over je huid en er is dus ook een effect op deze huid. Dit is een grote oorzaak van irritatie na het scheren
Het is dan ook erg belangrijk dat je je haren én huid goed voorbereidt op je scheerbeurt. Start hiervoor met een warme douche. Hiermee verzacht je je haren en je huid. Ook open je de poriën in de huid.
Daarna kun je gebruik maken van een pre-shave product. Een goed voorbeeld hiervan is Depot No. 402. Door hiermee voor te behandelen voed je de huid extra en versterk je de effecten van de warme douche.

 

Gebruik een goede scheerschuim -zeep of -gel

Vaak scheren mannen zich met een goedkope scheerschuim uit de supermarkt. Deze producten drogen echter snel uit, waardoor je kunt wachten op huidirritatie na het scheren. Gebruik liever een professionele scheerschuim of -gel met verzorgende bestanddelen. Deze blijven vochtig tijdens de scheerbeurt en kalmeren de huid na het scheren. Ook zorgen ze voor een beschermend laagje, zodat je scheermes minder weerstand heeft tijdens het scheren. Wij hebben verschillende scheercrèmes en scheerzepen in het assortiment met verschillende geuren. Deze lijken duurder dan de producten uit de supermarkt, maar ze gaan veel langer mee en zijn uiteindelijk vaak goedkoper.
Belangrijk is ook dat het schuim goed moet worden aangebracht op de huid. Neem hier echt even de tijd voor en breng de zeep in draaiende bewegingen rustig aan op je gezicht. Nog beter is hiervoor een scheerkwast te gebruiken, dit zorgt voor een optimale verdeling van het product. Onze scheerkwasten vind je hier.

 

Gebruik het juiste scheermes


De meeste natscheerders scheren zich met een cartridge mes. Dit zijn de welbekende messen van bijvoorbeeld Gillette® of Wilkinson®. Het grote probleem met deze messen is dat je je niet scheert met 1, maar met 3 of 5 messen. Dit zorgt inderdaad sneller voor een glad resultaat, maar ook voor meer beschadiging van de huid. Daarnaast is er geen keuze uit de messen zodra je kiest voor een systeem. Je kunt dus ook niet kiezen voor een scherper of juist zachter mes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prijs van nieuwe mesjes. Deze zijn erg hoog!

Om irritatie na het scheren te voorkomen hebben we de perfecte oplossing: de safety razor. Hier gaat één mesje in, waarbij je de keus hebt uit een groot aantal verschillende merken met allemaal hun eigen eigenschappen. Je kunt dus echt zoeken naar het juiste mes voor jouw huid. Door een enkel mes te gebruiken krijg je minder frictie op je huid en dus minder huidirritatie na het scheren. Bijkomend voordeel: de mesjes kosten een fractie ten opzichte van een cartridge. Door deze kostenbesparing heb je de razor er binnen de kortste keren uit! Op zoek naar een goede safety razor? Kies dan bijvoorbeeld voor de Mühle R89.

Scheer op de juiste manier

Door teveel druk uit te oefenen tijdens het scheren schraap je meer huid mee. Als je dan ook nog hard trekt aan het mes levert dit gegarandeerd huidirritatie na het scheren op. Scheer je daarom met zo min mogelijk druk op het mes. De belangrijkste tip is echter: scheer altijd met de groeirichting van je haren mee. Dit geeft een aangenamere ervaring tijdens het scheren en voorkomt veel irritatie.

Aftershave

Na het scheren gebruiken de meeste mannen een fris ruikende aftershave. Deze bevatten vaak alcohol en dit zorgt voor een branderig gevoel. In plaats hiervan kun je beter een balsem of gel gebruiken. Dit herstelt en verzorgt de huid en is ook in veel verschillende geuren te krijgen. Wil je toch je favoriete aftershave blijven gebruiken? Kies dan voor een neutrale balsem en breng de aftershave aan in je nek. Je houdt dan toch de geur, maar voorkomt irritatie op je net geschoren huid.
Scheren